Stroomlijn het proces!

Het sollicitatieproces: veel kandidaten zien er als een berg tegenop. Ronde na ronde na ronde doorlopen. Ik zie soms processen van 4 of 5 stappen, verdeeld over 6 weken: zo onnodig en inefficiënt. Kan het niet wat simpeler?

Meestal wel. Ik hoor met regelmaat dat een kandidaat tweemaal precies hetzelfde gesprek heeft gevoerd. De HR-manager en de directeur hadden dezelfde vragenlijsten, maar gingen apart van elkaar met de kandidaat om de tafel. Mijn vraag is: waarom?

Stroomlijn het proces! Plan gesprekken efficiënt in en voeg stappen samen waar mogelijk. Stel, een kandidaat is op kantoor voor ronde 2. In ronde 3 wil je eigenlijk alleen even een voorstelrondje doen, zodat de kandidaat de teamleden kan leren kennen. Waarom zou je die twee zaken dan niet direct achter elkaar inplannen?

Een ander punt: laat alsjeblieft niet 3 weken tussen 2 rondes zitten. Dan kaapt je concurrent die felbegeerde kandidaat hoogstwaarschijnlijk voor je neus weg. Want die weet wél dat je anno 2024 een VIP-behandeling aan talent moet bieden. Dus als belangrijke stakeholders ziek zijn of op vakantie zijn, regel dan vervanging. De markt wacht echt niet!

Ten slotte: maak van tevoren duidelijk hoe het sollicitatieproces eruit gaat zien. Hoeveel rondes zijn er? Met wie zit je aan tafel? En wat wordt er precies in iedere ronde van de kandidaat verwacht? Dat staat niet alleen heel professioneel, maar biedt ook heel veel transparantie naar de kandidaat.

Misschien is het mijn to-the-point-saleshouding, maar het lijkt mij toch écht handiger dat je tijdens het gehele proces je momentum behoudt. Dan is de kans namelijk groot dat je een goede kandidaat daadwerkelijk binnenhaalt.




Deel dit artikel



Success Delivered

Volg ons op