Seniors vallen niet binnen de ‘leeftijdsbandbreedte’.
Diversiteit en inclusiviteit zijn onderwerpen waar politiek en media in de afgelopen jaren veel aandacht aan besteed hebben. Dit zagen we terug in het veranderende recruitmentbeleid van bedrijven. En onderaan vacatureteksten op LinkedIn wordt inclusiviteit steeds vaker actief aangemoedigd.
Daarbij gaat het erg veel over gender, mensen van kleur en seksuele geaardheid. En toch: als recruiters krijgen wij nooit het verzoek om mensen op basis daarvan uit te sluiten (dat zouden we ook weigeren). Wat wel voorkomt, is dat opdrachtgevers ons vragen om ‘binnen een bepaalde leeftijdsbandbreedte’ te werven. Dat is diplomatieke taal voor: ‘Een kandidaat mag niet te oud zijn.’
Een uitzondering? Lijkt van niet. Ik hoor dit namelijk ook regelmatig van andere recruiters.
Er bestaan allerlei excuses voor:
“Een senior teamlid mist de energie die nodig is om succesvol te zijn.”
“Onze mensen gaan nog naar festivals en worden voor het eerst ouders. Iemand die net een kleinkind heeft gekregen, past daar niet bij.”
“Vijftigplussers snappen onze software niet.”
“Oudere kandidaten zijn te duur.” (Incorrect — jongeren zijn gewilder en dus duurder!)
De lijst van redenen die ik te horen krijg, is bijna eindeloos. Opdrachtgevers gaan er vaak ongemakkelijk van op hun stoel schuiven. Maar ze zéggen het wel.
Waarom? Het gaat toch niet alleen om het afvinken van hokjes? Het zou moeten gaan om de skills die iemand meebrengt. Voor ons is dat de enige factor die telt. En dat zou ook voor bedrijven moeten gelden. Bovendien is er een hele reeks aan voordelen op te noemen die juist spreken voor het werken met vijftigplussers. Ik vind dat het tevens onze taak is als recruiters om werkgevers daarop te wijzen. En dat doen wij bij SalesSupply dus ook!
In het hogere segment waar wij werven, is mijn ervaring dat de herkomst van je naam, je kleur en je seksuele voorkeur niet uitmaken. Zolang je de complexe kennis hebt die het bedrijf zoekt, is er interesse in je. Dan mag het feit dat je een vijftigplusser bent dus ook niets uitmaken.