Executive search — bouw-editie:
4 tips voor het werven van executives met bouwtechnische kennis

Ben je op zoek naar een manager of C-level executive met specifieke bouwkennis, bijvoorbeeld rondom civiele techniek of bouw-vastgoed? Wil je je algemeen management verrijken met senior specialisten die de bouw door en door begrijpen, omdat jouw company bijzondere expertise nodig heeft? Dan sta je voor een behoorlijke uitdaging. De arbeidsmarkt is krap: talent is schaars, maar enorm in trek. Dat geldt sowieso voor een executive search, maar nog meer wanneer het gaat om executive-bouw-recruitment. Omdat onze executive recruiters ruime ervaring hebben met het werven van directeuren en managers voor bouwbedrijven, hebben wij deze 'Executive search — bouw-editie' voor je samengesteld. We delen vier tips om jouw zoektocht succesvol te maken. Doe er je voordeel mee!

1. Zoek een kandidaat die bouwprocessen én de 'sectorcultuur' begrijpt

Management-development, leiderschapsstijl, directie-ervaring: jouw nieuwe executive heeft een flink cv nodig, maar niet alleen op het gebied van leidinggeven. Een diepgaand begrip van de bouwsector zelf is net zo belangrijk. De executive die jij zoekt, weet wat er op de werkvloer én op de bouwplaats gebeurt.

Waarom? Een kandidaat die nooit met bouwprojecten in aanraking is gekomen, mist de inzichten die nodig zijn om een bouwbedrijf goed aan te sturen. Een executive in de bouw móet de processen door en door kennen. De beste leidinggevenden in deze sector hebben zelf met de kaplaarzen aan en de helm op door het zand gelopen. Natuurlijk hoeven zij de technische aspecten niet zelf uit te voeren, maar ze moeten de nuances en uitdagingen wél begrijpen. Daardoor kunnen ze uitstekend communiceren met het team, problemen snel identificeren en effectieve strategische beslissingen nemen.

Kortom, ga op zoek naar een kandidaat die jouw taal spreekt en een bewezen trackrecord in de bouwsector heeft!

2. Kies voor een kandidaat met een sterk netwerk in de bouw

In de bouwsector is een stevig netwerk vaak net zo belangrijk als bouwtechnische kennis en ervaring. Een executive moet namens jouw bedrijf contacten onderhouden en verstevigen, dus een uitstekende reputatie binnen de bouw is essentieel. Daarnaast wil je dat jouw leidinggevende goed op de hoogte blijft van ontwikkelingen en trends.

Kortom, het is zaak dat je beoordeelt of kandidaten écht thuis zijn in de bouw. Dat doe je niet alleen door hun cv of LinkedIn-profiel te bekijken. Vraag tijdens een-op-eengesprekken door om te achterhalen wie zij écht kennen en hoe goed deze relaties zijn. Vraag naar specifieke samenwerkingen en referenties. Hoe actief is de kandidaat in de sector? Onderhoudt hij of zij contacten met belangrijke spelers en leveranciers? Een goede executive neemt waardevolle connecties en inzichten mee om jouw bedrijf verder te helpen.

3. Luister naar de behoeftes van de kandidaat

Tot nu toe hebben we ons gefocust op de hokjes die jij wilt afvinken. Maar bedenk dat de alom gewilde kandidaat die jij probeert te werven, óók de nodige eisen stelt om een sprong in het diepe te wagen. Vraag dus waar hij of zij naar op zoek is. Is dat internationalisering? Meer hands-on betrokkenheid bij projecten? Een rol waarin ze meer ondernemerschap of proactiviteit kunnen tonen?

Luister goed naar de behoeftes van de kandidaat. Leg vervolgens uit waarom jouw vacature en bedrijf de kandidaat bieden wat hij of zij zoekt. Let op: maak het verhaal niet mooier dan het is! Licht enkel de aspecten uit die aansluiten op de drijfveren van de persoon die tegenover je zit. Zoek naar raakvlakken die aantonen hoe jij inspeelt op de persoonlijke en professionele behoeftes van het talent dat je wilt werven.

4. Pitch de vacature snel en effectief

Laten we ons even verplaatsen in de kandidaat. Stel, jij bent een executive met een goede functie bij een bedrijf waar je best goed op je plek zit. Je bent dus niet actief op zoek naar een andere rol. Sterker nog, een aanbod moet wel héél aantrekkelijk zijn wil jij overwegen om je vaste contract (en alle zekerheden die daarbij horen) te verscheuren. Als iemand je zo'n aanbod doet, ben je aanvankelijk slechts mild geïnteresseerd. En omdat je het druk hebt, geef je die persoon hoogstens één minuut om jou te overtuigen.

Begrijpelijk? Natuurlijk. En met dit in het achterhoofd wil je dus een ijzersterke pitch voor kandidaten voorbereiden. Een verhaal dat kort, krachtig en enorm aantrekkelijk is. Je wilt razendsnel duidelijk maken dat jouw vacature écht een overweging waard is. Omdat de kandidaat er inhoudelijk flink op vooruitgaat, maar ook omdat jouw bedrijf de ideale plek is voor een volgende carrièrestap. Wees duidelijk en to-the-point. En bied een waanzinnige package deal! (Lees ook wat onze directeur Leon Spek op Marketingfacts schreef over het probleem van marktconforme arbeidsvoorwaarden.)

De recruitment-hamvraag: vast dienstverband óf interim?

Interim management brengt organisaties vooruit in de volgende gevallen:

  • Je staat als bedrijf voor een enorme strategische uitdaging


Ga jij een digitale transformatie doormaken? Of heb je besloten dat een ingrijpende koerswijziging nodig is voor je bedrijf? In zulke gevallen kunnen interim solutions uitkomst bieden. Door ervaren executives op dergelijke interim opdrachten te zetten, creëer je de nodige flexibiliteit. Je stelt iemand aan die direct kan inspringen en zijn of haar waarde kan bewijzen, terwijl je het kostbare risico op een mismatch met langetermijngevolgen verkleint. Je kan snel aan de slag én hebt de tijd om te beoordelen of de kandidaat een goede match is voor een vast dienstverband.
 

  • Je moet een acuut probleem oplossen


Heb je op zeer korte termijn een leidinggevende met specifieke expertise nodig, omdat je kampt met een nijpend probleem? Dan kan interim management zorgen voor een vlotte oplossing. Ook hier geldt dat je de kandidaat op flexibele basis leert kennen. Als er sprake is van een uitstekende match, kan je de interim-rol na verloop van tijd omzetten in een vaste aanstelling.

Werken met een executive-search-bureau met veel ervaring in de bouw?

Zoek je een executive met specifieke bouwkennis voor een senior-management- of C-level positie? Of heb je een interim-manager nodig om snel een leidinggevende rol te vervullen?

SalesSupply heeft ruime ervaring met het werven van executives voor de bouwsector! Wij begrijpen de unieke eisen die bouwbedrijven stellen aan een executive search. Benieuwd naar hoe een geslaagd recruitment-traject voor een bouwbedrijf er bij ons uitziet? Lees de klantcase over Schuurmans Afbouwsystemen BV!

Waar je ook van profiteert, is dat elk van onze senior recruiters zelf 20+ jaar ervaring heeft in management, sales en recruitment. Dit maakt hen serieuze gesprekspartners voor jouw kandidaat én betekent dat zij de sales-skills hebben om jouw vacature en bedrijf te verkopen.

Wil je weten hoe wij onze ervaring en expertise voor jou kunnen inzetten? Of ga je graag direct een samenwerking met ons aan?

Neem contact met ons op




Deel dit artikel



Success Delivered

Volg ons op