HR? Weg ermee!

Heb ik je aandacht? Fijn. Ik wil namelijk heel graag doordringen tot HR.

Eerlijk is eerlijk: van oudsher zijn we als sales geen vrienden van HR. Toen ik als groentje begon in sales, vonden HR-mensen mij maar een haantje met een grote mond en een nog grotere interesse in bonussen en leaseauto’s. Ik geef toe dat die indruk niet helemáál onjuist was. Maar ik vond op mijn beurt dat HR te veel bezig was met niet-concrete ‘hoogover-zaken’ die geld kostten en weinig concreets opleverden.

Ziedaar de perfecte tegenstelling: HR en sales. Lange tijd liepen deze twee tegenpolen met een grote boog om elkaar heen. Maar vandaag de dag kan dat niet meer. Ze moeten door één deur, omdat ze op hetzelfde snijvlak opereren: recruitment.

Recruitment is sales geworden. Mijn ervaring als recruiter kan ik heel kort samenvatten: wil je op de hedendaagse arbeidsmarkt kans maken bij kandidaten, dan moet je de vacature én het bedrijf aan hen verkopen. Daarom adviseer ik HR regelmatig om sales in te schakelen. Zonder sales-skills heeft HR tegenwoordig gewoon heel weinig kans op recruitment-succes.

Ik doe graag een handreiking, dus hierbij enkele tips vanuit salesperspectief die onmisbaar zijn voor HR:

  • Bied een uitstekend salaris. Meer dan marktconform!;
  • Benoem het complete arbeidsvoorwaardenpakket in de vacaturetekst;
  • Behoud het momentum en de snelheid;
  • Kom je afspraken na.

Eigenlijk is het principe vrij simpel. Wil je toptalent werven? Maak van de weg naar jouw bedrijf dan geen hindernisbaan. Rol de rode loper uit!

Zo benader je werving en selectie als een salesexpert. En dan sluit je ook in de huidige arbeidsmarkt de ‘recruitment-deal’. Want recruitment is een salesvak!




Deel dit artikel



Success Delivered

Volg ons op