Salesrecruiters:
werving- & selectie-expert word je niet zomaar! [Checklist voor het vinden van een goede recruiter]

Ga je op zoek naar een medior of senior sales-professional? Dan loop je waarschijnlijk snel tegen een bekend recruitment-probleem aan: het lijkt wel alsof al het talent zich ergens verstopt. En in bepaalde zin ís dat ook zo. De beste salesprofessionals zitten doorgaans namelijk al comfortabel op hun plek bij hun huidige werkgever. Zij staan niet te trappelen om van baan te veranderen. Het resultaat: een grote vraag naar sales-talent en een héél schaars aanbod. En toch heb jij die sales-toppers nodig om je team te versterken en te groeien als bedrijf. Maar hoe vind je ze? En nog belangrijker: hoe overtuig je ze om de sprong te wagen? Daar heb je wat versterking bij nodig. Salesrecruiters zijn in deze context dus onontbeerlijk.

Maar: de ene salesrecruiter is de andere niet. Hoe vind je een expert die écht snel en efficiënt de juiste kandidaat voor je vindt? Wij hebben een checklist voor je samengesteld. Gebruik deze wanneer je op zoek gaat naar recruitment-hulp. Vinkt een recruiter alle hokjes af? Dan is de kans groot dat je die schijnbaar ongrijpbare salesprofessional tóch binnenhaalt!

1. Kan de salesrecruiter op niveau communiceren met sales-managers en andere sales-professionals?

Goede sales-recruiters zijn méér dan uitstekende praters. Zij moeten kunnen communiceren op het niveau van de kandidaten die ze werven. Stel, je zoekt ervaren sales-managers of accountmanagers die niet alleen de deal sluiten, maar die het hele sales-speelveld overzien. Deze doorgewinterde salesexperts willen alléén praten met een senior recruiter die hun taal spreekt — of, nog beter, die hun vak tientallen jaren heeft uitgeoefend. Niet met een junior recruiter die gisteren even snel een Wikipedia-pagina over de sales-branche gelezen heeft en begint te stotteren wanneer de kandidaat een vakinhoudelijk onderwerp aansnijdt.

Targets halen? Deals sluiten? Leads binnenhalen? Inspelen op specifieke sales-trends? Ervaren sales-recruiters kunnen er uitgebreid over meepraten. Zij kennen de mooie én uitdagende kanten van het vak omdat ze zelf jarenlang succesvol zijn geweest als salesprofessionals. Daardoor stralen ze autoriteit uit en komen ze geloofwaardig over. Zo winnen ze het vertrouwen van de kandidaat.

Een enorme pré: salesrecruiters die zélf in sales- en management-functies gewerkt hebben. Zij zetten hun kennis rondom sales en leidinggeven in bij het uitvoeren van een sales-recruitment-opdracht of een executive search. En daarom zijn ze de perfecte gesprekspartner voor jouw ideale kandidaat!

2. Beschikt de salesrecruiter over de sales-skills die nodig zijn voor succesvolle sales-recruitment?

Honderden cv's doorploegen en de juiste kandidaten vinden is een taak op zich. Maar als je die voltooid hebt, begint het echte werk eigenlijk pas. Want hoe haal je goede kandidaten die al een baan hebben, over om überhaupt bij je op gesprek te komen? Da's net zo moeilijk als een nieuwe laptop proberen te slijten aan iemand wiens huidige laptop het prima doet. Waarom tijd investeren in een nieuw model, waarbij je ook nog het risico neemt dat het tegenvalt? Hoe geweldig de gadgets en de snelheid van die nieuwe versie ook zijn, nú weet je in ieder geval wat je hebt.

Dat is de onderliggende redenering, zowel bij het verkopen van een laptop als bij de sales-vacature die je probeert in te vullen. Fantastische sales-skills zijn dus noodzakelijk. Een sales-recruiter moet, net als een laptopverkoper, weten wat jouw vacature en bedrijf (inclusief cultuur en kernwaarden) zó bijzonder maakt dat een overstap de overweging waard is. Het is ook belangrijk dat de recruiter dit uitlegt in een korte, krachtige pitch. Want de mild geïnteresseerde kandidaat maakt — zeker in het begin — niet veel tijd vrij om zich te laten overtuigen.

3. Heeft de salesrecruiter ervaring binnen jouw branche?

Stel, je wilt wegwijs worden in een nieuwe stad. Wie vertrouw je dan meer: een gids die alléén een ster is in kaartlezen of een gids die óók de belangrijkste gebruiken kent en verschillende dialecten van de lokale taal verstaat? Gokje: je kiest de tweede.

Met sales-recruitment is het niet anders. Een goede sales-recruiter kan kandidaten werven en vacatures verkopen als geen ander. Maar wat als jij salestalent zoekt dat specifieke branchekennis heeft? Dan wil je dat jouw sales-recruiter daar óók ervaring mee heeft. Bedenk maar eens welke voordelen het oplevert als je werkt met een SaaS sales-recruiter die de snelle ontwikkelingen in de ICT-sector begrijpt. Of wanneer je fintech-sales-recruitment uitbesteedt aan een recruiter die eerder met dat bijltje gehakt heeft. En hoe fijn is het wanneer je een bouw-recruitment-opdracht in handen legt van een sales-recruiter die succesvol geworven heeft voor andere bouwbedrijven? Of wanneer je de werving en selectie van een sales-professional voor je detacheringsbureau overlaat aan een recruiter die wéét wat dat vergt?

Dergelijke recruiters begrijpen dat jouw ideale kandidaat niet alleen beschikt over de juiste saleskennis en -ervaring, maar ook expertise bezit rondom jouw vakgebied. En daarom kunnen ze gericht op zoek gaan naar de kandidaat die in alle opzichten bij jou past!

4. Is de salesrecruiter méér dan een 'recruitment-matchmaker'?

Een goede match komt niet zomaar tot stand. Ervaren sales-recruiters nemen daarom werving, selectie én — waar nodig — een stukje consultancy op zich. Zij zijn eigenlijk sales-recruitment-consultants.

Wanneer dit van pas komt? In meerdere gevallen! Een voorbeeld: soms worstelen opdrachtgevers met het definiëren van zoekcriteria, het aanscherpen van de vacatureomschrijving of het evalueren van kandidaten. Een deskundige sales-recruiter kan gericht advies geven en bij elke stap ondersteuning bieden.

Dat geldt óók wanneer kandidaten met bepaalde vraagstukken kampen. Zij hebben regelmatig behoefte aan begeleiding. Dat kan tijdens het verkennende gesprek zijn, maar ook rondom het tekenen van het arbeidscontract. Een ervaren sales-recruiter leidt hen gestructureerd door de verschillende fases heen. Door een vertrouwensband te creëren en open te communiceren, zorgt de recruiter dat de kandidaat nooit het gevoel heeft er alleen voor te staan. En dat vergroot de kans op een succesvolle werving aanzienlijk!

De juiste kandidaten voor medior en senior sales-vacatures vinden? Werk met ervaren salesrecruiters!

Wil jij dat de juiste sales-kandidaat op de juiste plek binnen jouw bedrijf terechtkomt? Onze senior salesrecruiters voldoen aan de vereisten van deze checklist en vinden daarom binnen 3 weken een geschikte kandidaat voor je. Dat is onze garantie aan jou.

Meer weten of direct de handen met ons ineenslaan?

Neem contact met ons op




Deel dit artikel



Success Delivered

Volg ons op